Dil Seçimi

Harşena Kalesi

Harşena Kalesi


Amasya il merkezinin kuzeyini kaplayan Harşena Dağı üzerindedir. Harşena Kalesi adıyla da bilinir. Amasya Kalesi’nin üzerinde inşa edildiği kaya denizden 700 metre Yeşilırmak’tan ise 300 metre yüksekte bulunmaktadır. Bazı tarihçilere göre kaleyi Pontus Kralı Mithridates yaptırmıştır. Bazılarına göre ise Kumandan Karsan veya Harsana yaptırdığı için kale Harşana/Harşena ismini almıştır. 2015 yılında UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI GEÇİCİ LİSTEYE ALINMIŞTIR. Amasya Kalesi, tarihi mücadeleler içinde birçok kez el değiştirmiş ve bunların çoğunda tahrip olmuştur. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde birçok saldırıya uğrayan kale her seferinde yeniden inşa edilmiştir. Kale 1075’te Türklerin Amasya’yı fethetmesinden sonra önemli bir onarım görmüştür. 18'inci yüzyıla kadar kullanılan kale, bu yüzyıldan sonra askeri önemini kaybetmiştir. Kalenin tepe noktası kesme, sur duvarları moloz taşlardan yapılmıştır. Yeşilırmak’ın kıyısına kadar sekiz savunma kademesine sahip olan kalede Cilanbolu adı verilen ve kalenin orta yerinde yüksekçe bir yerden kayaya oyulmuş 150 basamakla aşağıya inilen 8 metre çapında bir dehliz vardır. Kalede sarnıçlar, su depoları, Osmanlı Dönemi'ne ait hamam kalıntıları ve kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunmaktadır. Sur duvarlarının önemli bir kısmı ayakta kalmıştır. Kale, İçeri Şehir (Hatuniye Mahallesi), Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale olmak üzere üç bölümden oluşur. Yeşilırmak kıyısı boyunca, İstasyon Köprüsü ile Hükümet köprüsü arasında uzanan yaklaşık 800 metrelik bir alanı kaplayan Hatuniye Mahallesi’nde Yeşilırmak’ın kuzeyinden yükselen antik sur duvarları üzerinde Amasya Evleri, hamamlar ve camiler inşa edilmiştir. Aşağı Kale olarak da adlandırılan bu bölüme Alçak Köprü’den, İstasyon Köprüsü’nden, Sultan Bayezid Camii karşısında bulunan Madenüs Köprüsü’nden ve Hükümet Köprüsü’nden girilebilmektedir. Kızlar Sarayı demiryolu ile İçeri Şehir’den (Hatuniye Mahallesi) ayrılmıştır.



Hızlı Erişim Bilgi Merkezi Basın Odası
E-Belediye Meclis Kararları Haberler
Kent Rehberi Su Analizi Duyurular
E-İmar Hal Fiyatları Yarışmalar
Basın İlan Kurumu Faaliyet Raporları Aramızdan Ayrılanlar
Hava Durumu İlanlar Etkinlikler
Nöbetçi Eczaneler İhaleler Şehitler
Müzeler Stratejik Planlar Anketler

Copyright 2025 © T.C. Amasya Belediyesi | Tüm Hakları Saklıdır.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü & Bilgi İşlem Müdürlüğü

T.C. Amasya Belediye Başkanı

Av. Turgay SEVİNDİ

Av. Turgay SEVİNDİ
Doğum Tarihi: 01/04/1983



Özgeçmiş

01 Nisan 1983 tarihinde Samsun/Ladik’te doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Amasya’da tamamladı. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

17 yıl boyunca, eşi Av. Selin Sevindi ile birlikte avukatlık mesleğini icra etti.

2010-2012 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Yönetim Kurulu’nda Saymanlık, 2012-2014 yılları arasında Amasya Barosu’nda Saymanlık, 2014-2019 yılları arasında Amasya Belediyesi Meclis Üyeliği görevlerinde bulundu.

7 yıl süreyle Cumhuriyet Halk Partisi Temsilcisi olarak seçim kurullarında görev aldı. Şubat 2020’de Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı seçildi ve 2023 Aralık ayına kadar bu görevini sürdürdü.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimlerinde halkımızın yüksek teveccühüyle Amasya Belediye Başkanı olarak seçildi.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Başkan'ın Görevleri Başkan'a Mesaj Başkan'dan Mesaj Başkan Galeri

Diğer Bağlantılar
Geçmiş Başkanlarımız